Констатациите на Активни потребители за замърсяването с ешерихия коли по българското

...
Констатациите на Активни потребители за замърсяването с ешерихия коли по българското
Коментари Харесай

Чисто ли е Черно море? Министър Юлиан Попов отговаря.

Констатациите на " Активни консуматори "  за замърсяването с ешерихия коли по българското Черноморие изрично афишират казуса за основан от човешка небрежност. От страна на хотелиерите пристигнаха възражения, че водата е чиста и РЗИ постоянно прави инспекции. Какво счита Вашето министерство по въпроса?

Юлиан Попов: Министерството на здравеопазването също остро възрази на метода на проучване. РЗИ в действителност прави постоянни инспекции. Регионалните инспекции към Министерство на околната среда и водите също ревизират постоянно, само че по разнообразни индикатори. Много е значимо да работим дружно при сходни инспекции, а когато се визира и туризмът, да си сътрудничим тясно и с Министерството на туризма, и с локалната власт, регионалните шефове, с Министерството на районното развиване и благоустройството. Така няма да оставаме единствено при обособени констатации, а ще можем да решим и казуса. Нашите наблюдения демонстрират възстановяване на индикаторите за крайбрежните черноморски води, само че има обособени проблематични точки, които са постоянно предмет на наказания.

В началото на летния сезон имаше съществени опасения, че водата в Черно море може да бъде нечиста в следствие от злополуката в Каховската електроцентрала. От немски туроператори научих, че тези опасения са отблъснали много немски туристи. Има ли такова замърсяване?

Юлиан Попов: Не, няма - и нямаше. Имаше прочут дребен риск, който ние следяхме непрекъснато в съдействие с други институции и информирахме постоянно както за положението на водата, по този начин и за евентуалните бъдещи замърсявания. За страдание нашата обществена среда се оказа прекомерно податлива на суматоха, която беше раздухана както от неинформирани български източници, по този начин и от целенасочена медийна офанзива от съветски и проруски медии. Това се отрази при започване на публичното мнение, само че мисля, че успяхме, въпреки и с доста старания, да се оправим с главните паники. Запитванията не престават, само че мога още веднъж да кажа, че никакво замърсяване от Нова Каховка не е записано по нашето Черноморие.

А има ли други екологически рискове в Черно море в следствие от нападателната война на Русия против Украйна?

Юлиан Попов: Няма обилни рискове, само че ние следим с доста нараснало внимание и с нараснала периодичност положението на морето. Институтът по океанология към Българска академия на науките даже следи шумовото замърсяване, породено от военните дейности, което се отразява на придвижването на миграцията на рибните пасажи, както и на делфините, като въздействието върху тях е директно и предизвиква акустична контузия.

Нека забележим и огромната картина: Кои са най-сериозните екопроблеми, които заварихте в България, когато поехте министерството?

Юлиан Попов: Следя главните индикатори на положението на околната среда в страната отдавна, тъй че мъчно бих споделил, че съм " заварил "  нещо ненадейно. България има сериозен проблем с отпадъците. Управлението на водите е изостанало и се нуждае от съществени вложения. Състоянието на въздуха се усъвършенства, само че има доста какво да се желае. Все още има значително случаи на ненадейно изтичане на отпадни битови или промишлени води в реките.

На море в БългарияСнимка: BGNES

Като става дума за положението на въздуха: Автомобилният парк в България е стар, в придвижване са доста дизелови коли, замърсяването на въздуха в огромните обитаеми места е съществено. Какво може да се направи по този въпрос?

Юлиан Попов: Да, автомобилният парк е остарял и замърсяващ. Той се усъвършенства с отпадането на най-старите транспортни средства, само че би трябвало да се вкарат повече ограничавания. Смятам, че електрификацията на публичния градски превоз, такситата и градските доставки е мярка, която елементарно може да се осъществя. Необходимо е бързото въвеждане на ниско емисионни зони, възстановяване на публичния превоз и развиване на велосипедна и пешеходна инфраструктура. Заедно с това бих подкрепил и концепцията за по-строги наказания за механически неизрядни коли, както и по-високи такси за по-стари и замърсяващи транспортни средства. Това ще е непопулярна мярка, само че последователно би трябвало да наложим правилото " замърсителят заплаща "  и в превоза.

Казвате, че България има проблем с отпадъците. С просто око се вижда, че разделното сметосъбиране не функционира на всички места, същото върви и за преработването на битови боклуци, особено на пластмаси. Лидл вкара в някои магазини машини за пластмасови бутилки. Как могат да се стимулират и други вериги към същото?

Юлиан Попов: В момента създаваме депозитна система за бутилки, както през комерсиалните вериги, по този начин и през други търговски и общински обекти. Тази система ще реши в забележителна степен казуса с пластмасовите бутилки. Важно е сходна система да обхване цялата страна. В новата стратегия " Околна среда " са заложени главно ограничения за разделно събиране на боклуци от бита.

Нека най-после да споменем и планинския туризъм, който става все по-популярен в България. Това обаче усилва и замърсяването на природата с битови боклуци. Тях кой ги чисти, какви ограничения се взимат?

Юлиан Попов: Сложен въпрос поради другия статут и отговорности към естествените територии. Министерство на околната среда и водите ръководи националните паркове, само че естествените паркове са към Министерство на земеделието. В избрани региони отговорността е на общини, на други места е на концесионери. Не са малко случаите, в които в паркове се образуват нерегламентирани сметища. Плажовете се засипват с летящи опаковки, доста от които засядат и се задържат в дюните. Принципното решение е да се сътвори действително търсене на всички видове боклуци като запас и в същото време да се вкарат и постановат доста по-строги наказания по цялата верига на образуване на краен боклук. Културата и надлежно медиите и учебното обучение също играят значима роля. Работи се по всички тези въпроси от разнообразни институции, само че не бих споделил, че се работи задоволително уверено.

С Юлиан Попов беседва Александър Андреев.

***

Вижте и тези видеа от нашия списък:

 

Без думи: Вижте по какъв начин се промени Черноморието от 2003 до през днешния ден

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

***

Новата конфликтна зона: какво се случва в Черно море

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР